#Dahadikeffenodig: draag mee zorg voor onze mantelzorgers

Maar liefst één op drie Vlamingen is mantelzorger: iemand die de zorg op zich neemt van een familielid, vriend of gewoon een buur.

Je kan hun zware taak niet veranderen, maar je kan ze wel verlichten. Met extra flexibiliteit en begrip. Of gewoon met een goed gesprek. Draag mee zorg voor onze mantelzorgers, zodat ze even kunnen uitblazen en #dahadikeffenodig kunnen zeggen.

Mantelzorgers vertellen hun verhaal

Foto van Brigitte

Brigitte (55) zorgt voor haar echtgenoot en moeder

Hoe kan jij een mantelzorger ondersteunen?

Herken en informeer mantelzorgers om je heen.

‘Wat jij doet, is mantelzorg. Je kan daarbij worden ondersteund’.

Veel mensen weten niet dat ze mantelzorger zijn of beschouwen wat ze doen als vanzelfsprekend. Toch kan het veel voldoening geven om (h)erkend te worden als mantelzorger. Door (zelf)herkenning vinden mantelzorgers ook sneller de weg naar gepaste informatie en ondersteuning. Stel voor om eens te surfen naar www.mantelzorgers.be of om te informeren bij de dienst maatschappelijk werk van het ziekenfonds of OCMW.

Durf te vragen.

‘Hoe gaat het nu met jou?’.

Wees niet bang om mantelzorgers geregeld te vragen hoe het gaat: niet alleen met de zorgvrager, maar ook met hen. Hoe beleven zij de mantelzorg? Dikwijls wil de mantelzorger een ander hier niet mee belasten, waardoor mantelzorg best eenzaam kan zijn. Praten lucht op, dus moedig het aan.

Je kan ook verwijzen naar de mantelzorgverenigingen, die een luisterend oor bieden en regelmatig lotgenotencontacten organiseren.

Zorg voor een #dahadikeffenodig-moment.  

Bekijk waarmee je een mantelzorger kan helpen en doe een concreet voorstel. Vaak kan dit met minder dan je denkt. Enkele voorbeelden:

  • Vraag geregeld wat de mantelzorger #effenodig heeft en bied een luisterend oor.
  • Help bij het regelen van ondersteuning zoals verlofmogelijkheden, premies of respijtzorg.
  • Neem de zorg even over, voor een dag of voor een paar uurtjes.
  • Trek er samen op uit of regel voor hen een fijne, ontspannende activiteit (is dit zonder de zorgvrager, houd er dan rekening mee dat je zo nodig opvang voorziet).
  • Neem boodschappen mee van de winkel.
  • Breng een extra maaltijd.
  • Help met huishoudelijke taken of klusjes.
  • Heb je nog een idee? Laat het ons weten via info@expertisepuntmantelzorg.be
  • ...

Ook als professional kan je met kleine gebaren veel betekenen voor mantelzorgers. Lees hier meer over hoe je mantelzorgers kan ondersteunen als werkgever, als zorg- en welzijnsprofessional, als onderwijsprofessional of als lokaal bestuur.

Ontdek meer

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is divers en van alle leeftijden.

Meer lezen

Financiële ondersteuning

Lees alles over tegemoetkomingen voor mantelzorgers en zorgvragers

Meer lezen

Verlof

Verken verlofmogelijkheden voor mantelzorgers

Meer lezen