Jonge mantelzorgers
Ben jij een jonge mantelzorger?
Het kan lastig zijn...
Maar elke situatie is anders. Voor de ene persoon kan het behoorlijk pittig zijn, voor de andere vraagt het minder inspanning.
Je maakt je misschien wel eens zorgen over de persoon voor wie je zorgt. Dit kan effect hebben op je schoolresultaten, je motivatie en hoe lekker je in je vel zit. Ook kan het betekenen dat je minder tijd hebt voor vrienden, sport, hobby's of wat me-time.
De kracht van jonge mantelzorgers
Maar weet je, doordat je voor anderen zorgt, leer je ook snel zelfstandig te zijn en begrijp je beter wat anderen nodig hebben.
Je ontwikkelt waardevolle skills en neemt verantwoordelijkheid op, zoals niet iedereen van jouw leeftijd dat al doet.
Jonge mantelzorgers nemen allerlei soorten taken op. Die kunnen heel uiteenlopend zijn, afhankelijk van de noden van de persoon voor wie je zorgt:
- Praktische taken zoals koken, helpen in het huishouden, passen op een broer of zus,...
- Fysieke taken zoals iemand uit bed helpen, ondersteunen bij het nemen van de trap,...
- Emotionele ondersteuning zoals een luisterend oor of troost bieden, gezelschap houden, de zorgvrager bijstaan bij de dokter of in het ziekenhuis,...
- Persoonlijke verzorging zoals hulp bij het aankleden, make-up aanbrengen,...
- Administratieve taken zoals het verzamelen van voorschriften, het gezinsbudget regelen,...
- Medische taken zoals helpen bij het innemen van medicijnen,...
Tips om jou te helpen
Vind jij het ook vanzelfsprekend dat jij de zorgen voor iemand opneemt? Dat is het zeker niet. Natuurlijk wil jij de persoon die je graag ziet, helpen. Maar vergeet ook jezelf niet. Het is namelijk geen eenvoudige taak om ook voor jezelf te zorgen terwijl je zorgt draagt voor iemand anders.
Deze tips kunnen jou hierbij helpen:
- Praat erover! Praten helpt vaak om even je hart te luchten en het zorgt ervoor dat andere op de hoogte zijn van jouw situatie. Dit kan met familie en vrienden, maar ook met leerkrachten buren of je huisarts.
- Vraag op tijd hulp! Dat is niet altijd gemakkelijk, maar onthoud dat mensen graag willen helpen als ze weten waar je hulp kan gebruiken.
- Ben je op zoek naar extra hulp of spreek je graag met een neutrale persoon? Ontdek waar je terecht kan: als mantelzorger in het secundair onderwijs, of als mantelzorger in het hoger onderwijs. Of wanneer je als jonge mantelzorger geen onderwijs meer volgt.
- Spreek af met andere jonge mantelzorgers. Soms is het gemakkelijker om met mensen te praten die hetzelfde meemaken als jij. Informeer hierover bij de mantelzorgverenigingen.
- Maak tijd voor leuke dingen of doe gewoon eens helemaal niets. Zo kan je je batterijen opladen.
- Informeer jezelf over de ziekte van de persoon voor wie je zorgt. Zo weet je beter wat je mag verwachten.
Week van de Jonge Mantelzorger
Voor het eerst organiseerden we van 21 tot 25 oktober 2024 de 'Week van de Jonge Mantelzorger' om jonge mantelzorgers onder de aandacht te brengen en te waarderen.