Jonge mantelzorgers

Klik op een knop voor meer informatie op maat:

Wanneer ben je een jonge mantelzorger?

Je bent een jonge mantelzorger als je regelmatig geconfronteerd wordt met ziekte en zorg, thuis of in je dichte omgeving. Wanneer je bijvoorbeeld de zorg opneemt voor een familielid of een vriend(in) dat te kampen heeft met langdurige ziekte, een beperking, psychische problemen of een verslaving.

Het kan lastig zijn...

Maar elke situatie is anders. Voor de ene persoon kan het behoorlijk pittig zijn, voor de andere vraagt het minder inspanning.

Je maakt je misschien wel eens zorgen over de persoon voor wie je zorgt. Dit kan effect hebben op je schoolresultaten, je motivatie en hoe lekker je in je vel zit. Ook kan het betekenen dat je minder tijd hebt voor vrienden, sport, hobby's of wat me-time.

Krachtige jongen

De kracht van jonge mantelzorgers

Maar weet je, doordat je voor anderen zorgt, leer je ook snel zelfstandig te zijn en begrijp je beter wat anderen nodig hebben.

Je ontwikkelt waardevolle skills en neemt verantwoordelijkheid op, zoals niet iedereen van jouw leeftijd dat al doet.

Jonge mantelzorgers nemen allerlei soorten taken op. Die kunnen heel uiteenlopend zijn, afhankelijk van de noden van de persoon voor wie je zorgt:

Ben jij een jonge mantelzorger?

Zorg je voor iemand die door een ziekte, verslaving, mentale kwetsbaarheid of beperking hulp nodig heeft in bijvoorbeeld het huishouden, persoonlijke verzorging, administratie, boodschappen ...?
Neem je de zorg voor die persoon op in het kader van je werk of vrijwilligerswerk?

Je bent geen mantelzorger.
Maar we heten je graag welkom om meer te leren over mantelzorg en het ondersteunen van mantelzorgers in jouw omgeving! 

Jonge mantelzorger, 

Wat jij doet is bijzonder waardevol, maar niet altijd vanzelfsprekend. 

Je staat er niet alleen voor. Op deze website kan je terecht voor alle informatie rond mantelzorg en ondersteuning

Je bent geen mantelzorger.
Maar we heten je graag welkom om meer te leren over mantelzorg en het ondersteunen van mantelzorgers in jouw omgeving! 

Tips om jou te helpen

Vind jij het ook vanzelfsprekend dat jij de zorgen voor iemand opneemt? Dat is het zeker niet. Natuurlijk wil jij de persoon die je graag ziet, helpen. Maar vergeet ook jezelf niet. Het is namelijk geen eenvoudige taak om ook voor jezelf te zorgen terwijl je zorgt draagt voor iemand anders.

Illustratie van meisje en vrouw die aan een tafel zitten en spreken

Deze tips kunnen jou hierbij helpen:

  • Praat erover! Praten helpt vaak om even je hart te luchten en het zorgt ervoor dat andere op de hoogte zijn van jouw situatie. Dit kan met familie en vrienden, maar ook met leerkrachten buren of je huisarts.
  • Vraag op tijd hulp! Dat is niet altijd gemakkelijk, maar onthoud dat mensen graag willen helpen als ze weten waar je hulp kan gebruiken.
  • Ben je op zoek naar extra hulp of spreek je graag met een neutrale persoon? Ontdek waar je terecht kan: als mantelzorger in het secundair onderwijs, of als mantelzorger in het hoger onderwijs.
  • Spreek af met andere jonge mantelzorgers. Soms is het gemakkelijker om met mensen te praten die hetzelfde meemaken als jij. Informeer hierover bij de mantelzorgverenigingen.
  • Maak tijd voor leuke dingen of doe gewoon eens helemaal niets. Zo kan je je batterijen opladen.
  • Informeer jezelf over de ziekte van de persoon voor wie je zorgt. Zo weet je beter wat je mag verwachten.

Wat nog meer?

Week van de jonge mantelzorger

Voor de eerste keer wordt er in de week van 21 oktober 2024 een 'Week van de jonge mantelzorger' georganiseerd. Tijdens deze week organiseren we heel wat om jonge mantelzorgers in de bloemetjes te zetten en hen onder de aandacht te brengen.

Meer over de Week van de jonge mantelzorger

Sensibiliseringsmateriaal

Wil jij binnen jouw school, universiteit, hogeschool of andere instelling jonge mantelzorgers mee zichtbaar maken? Neem dan een kijkje naar ons kant-en-klaar, downloadbaar sensibiliseringsmateriaal.

Download het sensibiliseringsmateriaal

Activiteiten

Mantelzorgcafé: Jong en mantelzorger

Ben je student en neem jij zorg op voor iemand uit je omgeving die door een ziekte, een beperking,…
31.10.2024, 14u00
Lokaal Dienstencentrum Hoogstraten