Zelfzorg en ondersteuning

Zorgen voor een ander gaat beter als je ook zorg draagt voor jezelf.

Een mantelzorger geeft en blijft geven… Dat is mooi, maar het houdt ook het gevaar in dat je over je grenzen gaat. Daarom: luister goed naar je eigen lichaam en geest. Hoe zit het met het evenwicht tussen jouw draagkracht en draaglast? Wat zijn jouw noden en behoeften? Geef je grenzen aan en durf op tijd om hulp te vragen. Zie ook: Wanneer de zorg ontspoort.

Praat met lotgenoten

Mantelzorg kan best eenzaam zijn. Je valt anderen liever niet lastig met hoe je de zorg beleeft. Dat is begrijpelijk. Maar besef dat praten helpt om dingen te verwerken. Lotgenotencontact helpt. Kijk eens in de kalender of er activiteiten in jouw buurt doorgaan, of informeer bij een van de mantelzorgverenigingen.

Kom even op adem met respijtzorg

Gun jezelf een pauze. Met respijtzorg nemen anderen tijdelijk de zorg van je over. Je kan hiervoor bijvoorbeeld een beroep doen op:

  • gezinszorg
  • een oppas
  • dagopvang
  • kortverblijf.

Lees meer over opvang buitenshuis of ondersteuning thuis. De Dienst Maatschappelijk Werk van je ziekenfonds geeft je hierover ook gratis advies.

Wat als het niet meer lukt? 

Soms wordt het je te veel en heb je nood aan extra steun. Dat is normaal. Aarzel niet om hulp te vragen. Je kan bij verschillende instanties terecht:

Nood aan extra steun?

We bundelden alle plekken waar je in Vlaanderen als mantelzorger terecht kan voor psychosociale ondersteuning. Op basis van je postcode krijg je een overzicht van het lokale en algemene aanbod in jouw buurt.