Zelfzorg en ondersteuning

Zorgen voor een ander, begint bij zorgen voor jezelf.

Een mantelzorger geeft en blijft geven… Dat is mooi, maar het houdt ook het gevaar in dat je over je grenzen gaat. Door voor jezelf te zorgen en door je te laten ondersteunen, houd je de zorg langer vol.

Je kan bij verschillende instanties terecht:

We ontwikkelden een inventaris van alle plekken in Vlaanderen waar je als mantelzorger terecht kan voor psychosociale ondersteuning. Op basis van jouw postcode of locatie krijg je een volledig overzicht van het lokale en algemene ondersteuningsaanbod:

Ontdek het ondersteuningsaanbod in jouw buurt!

Bewaak je grenzen

Ken je grenzen en bekijk welke (zorg)taken jij kan opnemen. Luister daarvoor goed naar je eigen lichaam en geest. Hoe zit het met het evenwicht tussen jouw draagkracht en draaglast? Wat zijn jouw noden en behoeften? Zie ook: Wanneer de zorg ontspoort.

Geef je grenzen aan en bewaak ze actief om overbelasting te voorkomen. Dit kan betekenen dat je nee zegt tegen bepaalde taken en hierbij hulp inlast, of dat je aangeeft wanneer je rustpauzes nodig hebt.

Kom even op adem met respijtzorg

Gun jezelf een pauze. Met respijtzorg nemen anderen tijdelijk de zorg van je over. Je kan hiervoor bijvoorbeeld een beroep doen op:

  • gezinszorg
  • een oppas
  • dagopvang
  • kortverblijf.

Lees meer over opvang buitenshuis of ondersteuning thuis. De Dienst Maatschappelijk Werk van je ziekenfonds geeft je hierover ook gratis advies.

Praat met lotgenoten

Mantelzorg kan best eenzaam zijn. Je valt anderen liever niet lastig met hoe je de zorg beleeft. Dat is begrijpelijk. Maar besef dat praten helpt om dingen te verwerken. Het gevoel dat je niet alleen bent in je zorgen, bijvoorbeeld door lotgenotencontact, geeft vaak verlichting. Kijk eens in de kalender of er activiteiten in jouw buurt doorgaan, of informeer bij een van de mantelzorgverenigingen.

Mantelzorgcoaches

Ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches bieden je een luisterend oor, ondersteuning en begeleiding op maat. Je kan bij mantelzorgvereniging Samana terecht voor (maximaal) 4 gratis sessies met een mantelzorgcoach. Ze volgden een speciale opleiding tot coach en zijn (of waren) zelf ook mantelzorger. Ze weten dus als geen ander waar jij als mantelzorger mee te maken krijgt.

Vraag een gratis gesprek aan

Je kan ook mailen naar mantelzorg@samana.be of bellen naar 02/211.35.65.

Tip: Naast dit gratis aanbod zijn er particulieren die betalende diensten aanbieden om mantelzorgers te begeleiden en ondersteunen. Wil je er van verzekerd zijn dat je een kwalitatieve dienst krijgt? Wees alert en trek referenties en kwalificaties na, zoals relevante ervaring en erkende opleidingen.

Je kan nagaan of iemand erkend is als beoefenaar van een beroep via het RIZIV.