Vlaams minister van Welzijn Caroline Gennez voorziet extra steun voor mantelzorgers
Vlaams minister van Welzijn Caroline Gennez voorziet extra middelen voor 5 projecten en sensibilisering rond mantelzorg. Daarmee wordt ook de samenwerking voortgezet tussen het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg (onderdeel van VIVEL), als coördinator van het Mantelzorgplan, en de erkende mantelzorgverenigingen, als trekkers van de projecten.
Vlaams Mantelzorgplan 2022-2024
Met het recente Vlaams Mantelzorgplan werd van 2022 tot en met 2024 ingezet op meer (h)erkenning en ondersteuning van mantelzorgers in Vlaanderen. De Vlaamse Regering beklemtoonde met de financiering van dit plan het belang van mantelzorg voor het zorg- en welzijnslandschap en de samenleving.
Vier projecten werden getrokken door de erkende mantelzorgverenigingen onder coördinatie van het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg, en met ondersteuning van partners uit Opgroeien, Werk, Jeugd, Geestelijke gezondheidszorg, Zorg en Welzijn. Twee jaar lang liepen verschillende pilootprojecten en sensibiliseringscampagnes, werden tools ontwikkeld of verduurzaamd, en werden mantelzorgers op de radar gezet: in de brede samenleving, op de werkvloer, in het onderwijs, in zorg en in welzijn.
Minister Caroline Gennez benadrukt het belang van blijvende (h)erkenning en ondersteuning van mantelzorgers:
"Met het Mantelzorgplan werden op korte tijd indrukwekkende acties opgeleverd en werd een sterke basis gelegd voor een duurzaam mantelzorgbeleid. Er is nu sprake van een momentum, waarbij we samen de realisaties en het verhoogde bewustzijn willen voortzetten en bestendigen."
Deze week staat de Warmste Week in het teken van eenzaamheid. Eenzaamheid raakt ook mantelzorgers. Door hun zorgtaken raken ze vaker sociaal geïsoleerd, en verandert hun relatie met anderen. Gebrek aan begrip uit hun omgeving en de moeite om over hun situatie te praten, kan dit gevoel versterken. Mantelzorgers zetten hun eigen behoeften vaak opzij, maar steun zoeken en praten is essentieel. Door sensibilisering en meer (h)erkenning vinden mantelzorgers sneller hun weg naar ondersteuning en lotgenotencontacten die deze eenzaamheid kunnen helpen doorbreken.
Communicatie en sensibilisering
Het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg ontvangt 100.000 euro aan projectmiddelen voor gerichte communicatie en sensibilisering rond mantelzorg, met bijzondere aandacht voor doelgroepen zoals jonge mantelzorgers en werkende mantelzorgers.
"Als Vlaamse overheid moeten we ook zorg dragen voor wie zorg verleent. Mantelzorgers zijn de stille krachten die onze samenleving draaiende houden. Met deze middelen zorgen we ervoor dat zij beter (h)erkend, geïnformeerd en ondersteund worden, en dat mantelzorg bespreekbaar blijft."
Het project omvat onder andere:
- Aangepaste communicatie voor mantelzorgers, hun omgeving en professionals.
- Het verder uitbouwen van de ‘Dahadikeffenodig’-sensibiliseringscampagne.
- Specifieke acties rond momenten zoals onder meer de Dag van de Mantelzorg (23 juni) en de Week van de Jonge Mantelzorger (oktober).
- Meer samenwerking met lokale besturen en organisaties om mantelzorg beter in beeld te brengen.
Met deze initiatieven wil het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg in samenwerking met de mantelzorgverenigingen de herkenning en erkenning van mantelzorg verder vergroten en de toegang tot informatie en ondersteuning verbeteren. Er wordt verder ingezet op de website www.mantelzorgers.be, als basisinformatiehub voor mantelzorgers en hun omgeving.
Specifieke projecten
Naast communicatie en sensibilisering wordt 600.000 euro voorzien om verder te werken rond verschillende thema’s uit het Vlaams Mantelzorgplan 2022-2024. De erkende mantelzorgverenigingen trekken vijf projecten:
‘Ondersteuning van jonge mantelzorgers’
Zet in op het informeren, sensibiliseren en ondersteunen van jonge, studerende mantelzorgers via de inrijpoorten van het onderwijs. Dit project wordt getrokken door mantelzorgverenigingen Samana en Steunpunt Mantelzorg. Meer over jonge mantelzorgers.
‘Psychosociale begeleiding van mantelzorgers’
Wil het mentaal welzijn en de weerbaarheid van mantelzorgers verhogen door middel van psycho-educatie. Dit project wordt getrokken door mantelzorgvereniging Liever Thuis LM. Meer over zelfzorg en ondersteuning voor mantelzorgers.
‘Het ondersteunen van mantelzorgers bij de opname en/of ontslag in een ziekenhuis’ en ‘Mantelzorgondersteuning door professionals tijdens het zorgproces’
Zetten in op het sensibiliseren en ondersteunen van Vlaamse zorg- en welzijnsorganisaties en professionals om aandacht en ondersteuning te bieden aan mantelzorgers. Deze projecten worden respectievelijk getrokken door mantelzorgverenigingen Coponcho en Okra Zorgrecht. Meer over het ondersteunen en betrekken van mantelzorgers als zorgprofessional.
‘Versterken van de werkende mantelzorger’
Focust op het ondersteunen van mantelzorgers op de werkvloer, onder meer door het informeren van werkgevers en HR-diensten. Dit project wordt getrokken door mantelzorgvereniging Mantelzorgnetwerk. Meer over mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid.
Deze projecten dragen bij aan een betere ondersteuning van mantelzorgers in verschillende levensdomeinen.