Wat verwachten mantelzorgers van het lokaal beleid?

Wil je met het lokaal bestuur mantelzorgers ondersteunen? Betrek dan van meet af aan de mantelzorgers. Zo kan je inspelen op hun noden en behoeften.

Organiseer bijvoorbeeld een bevraging in je gemeente of stad. Of beter nog: breng een groep van mantelzorgers samen om gezamenlijk de noden in kaart brengen.

Goede praktijkvoorbeelden

  • Dialoogtafelrondes stad Leuven: in overleg met mantelzorgers werden de noden in kaart gebracht en werd het zorg- en ondersteuningsaanbod geëvalueerd. Op basis hiervan worden er acties geformuleerd voor het lokale bestuur en lokale partnerorganisaties.

  • De gemeente Erpe-Mere brengt een huisbezoek aan alle 75+ers met een zorggids. Dit is een brochure met een overzicht van alle zorgverleners en met de ondersteuningsmaatregelen die Erpe-Mere aanbiedt.

  • Stad Roeselare organiseert ontmoetingsavonden met mantelzorgers voor lotgenotencontact en om de noden en behoeften in kaart te brengen.

  • Stad Aalst richtte een ZorgLab op waar zowel burgers als zorgverleners oplossingen zoeken voor problemen van zorgvragers en mantelzorgers. Door samen na te denken en producten te testen, verbeteren ze de zorg- en dienstverlening.  Er is ook een ZorgLab voor ondernemingen die innovatieve zorgproducten ontwikkelen.

  • In de stad Gent (project 'Dementievriendelijke middenstand') tekenden verschillende organisaties in oktober 2016 een engagementsverklaring voor meer aandacht voor personen met dementie en hun mantelzorgers. Daaruit groeide het idee om ook de horeca en andere middenstanders te betrekken. Dementievriendelijke horecazaken kunnen een sticker op hun raam kleven. Ook andere middenstanders werden warm gemaakt voor het project.

Wil je jouw inspirerend initiatief hier delen? Stuur een mailtje naar info@expertisepuntmantelzorg.be met toelichting over het initiatief.

Gluren bij de buren

Inspiratie uit Nederland