Dag van de Mantelzorg: #dahadikeffenodig in heel Vlaanderen

Afgelopen zondag was het de Dag van de Mantelzorg! Dit jaar riepen we samen met de mantelzorgverenigingen zowel het brede publiek als organisaties en lokale besturen op om mantelzorgers een #dahadikeffenodig-moment te gunnen. Een gebaar waarmee ze zich gezien en gesteund voelen, in lijn met de 'dahadikeffenodig-campagne'.

En of mantelzorgers gezien werden! Rond 23 juni werden er in minstens 56 Vlaamse gemeenten activiteiten georganiseerd. Het ging van een yogasessie of pedicure tot humoristische shows, ademhalingstechnieken en tips om burn-out te voorkomen. Je kan activiteiten in jouw buurt steeds terugvinden op onze activiteitenkalender.

Karel Hermans, coördinator van het Vlaams Mantelzorgplan vanuit VIVEL en het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg, sprak in de Zevende Dag over mantelzorg(beleid). Hij pleitte daar samen met mantelzorger Evelien voor (h)erkenning en ondersteuning van mantelzorgers. Je kan het gesprek hieronder herbekijken.

“We vinden het ontzettend belangrijk dat mantelzorgers erkend worden voor hetgeen wat ze dag in dag uit doen. In de campagne ‘dahadikeffenodig’ doen we een oproep aan de maatschappij: iedereen kent wel een mantelzorger, is zelf een mantelzorger of zal het ooit worden. Erken die mantelzorger in jouw buurt, heb eens een gesprek met die mantelzorger. We weten dat de grootste nood bij mantelzorgers zit in emotionele ondersteuning. 65 procent van de mantelzorgers vraagt daarom. Dus een keer een gesprek hebben, wat zorgtaken overnemen of een boodschap doen,… Het zijn kleine dingen die veel kunnen betekenen.”

Karel Hermans, coördinator Vlaams Mantelzorgplan