Online - Infosessie - Leven met een niet aangeboren hersenletsel

24.10.2024, 13u30 tot 16u30
Prijs
5
CM-lid: 3 EUR

CM-lid + VT: 2 EUR
Adres

___
___ 0000
België

Locatie
Online
Organisator
Samana vzw
02 211 35 65
https://www.samana.be
aanbod@samana.be

Een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is een hersenletsel ten gevolge van een beroerte, een ongeval, een zuurstofgebrek, een infectie, een hersentumor, kortom, ten gevolge van welke oorzaak dan ook.  Een niet-aangeboren hersenletsel leidt voor een persoon met NAH meestal tot een onomkeerbare breuk in zijn of haar levenslijn. Een persoon met NAH is daarom vaak aangewezen op hulpverlening.


De gevolgen kunnen zeer verschillend zijn. Ze variëren tussen lichte problemen met spraak of bewegen tot Permanent Vegetatieve Status (PVS). Hoe erg de gevolgen zijn hangt samen met de aard, de omvang en de plaats van het letsel. Meestal worden de gevolgen opgedeeld in zichtbare en onzichtbare gevolgen. De zichtbare gevolgen vallen snel op. Er zijn problemen met bewegen en met spraak. De onzichtbare gevolgen zijn moeilijker te bevatten, komen meestal pas later aan het licht, vaak wanneer de persoon terug inschakelt in het ‘gewone leven’. We noemen ze cognitieve gevolgen en gedrags- en emotionele gevolgen.


Tijdens deze infosessie, die openstaat voor personen met NAH en hun mantelzorgers, krijg je eerst uitleg over wat het is om te leven met een niet-aangeboren hersenletsel.  Vervolgens nemen de lesgevers van Hersenletsel-Lijn je mee in het zorglandschap.  Na de pauze is er tijd voorzien voor al je vragen.


Lesgever: Deskundige medewerker van NAH