Mantelzorgers Corona? Richtlijnen voor mantelzorgers
13/03/2020
Corona? Richtlijnen voor mantelzorgers
Facebook Twitter LinkedIn
 
Verwijder uit Mijn favorieten
Voeg toe aan Mijn favorieten
 

​​Het coroonavirus zorgt voor heel wat vragen. In dit artikel trachten we een aantal van deze vragen te beantwoorden.

Gaan de activiteiten op jullie website nog door?

Heel wat activiteiten die op onze website staan zijn uit voorzorg afgelast. Zo hebben alle mantelzorgverenigingen en ouderenverenigingen hun activiteiten en evenementen voorlopig geannuleerd. Wil je zeker zijn of een activiteit al dan niet doorgaat? Neem dan contact op met de organisator van de activiteit. 

Richtlijnen van de Vlaamse overheid
Het Agentschap Zorg en Gezondheid stelde ook een aantal richtlijnen op voor mantelzorgers. Het volledige overzicht van deze richtlijnen kan je hier raadplegen.

Een aantal aandachtspunten tijdens het bezoek:

Stel prioriteiten aan het bezoek en de zorg. Stel in de eerste plaats alles wat niet noodzakelijk is uit en bewaar een afstand van 1,5m wanneer fysiek contact niet vereist is (bvb. hulp bij wassen of aankleden). Beperk het bezoek tot een minimum aan personen en neem geen kinderen mee bij bezoek aan personen uit een risicogroep: ouderen en personen met chronische ziekten (o.a. hart- of longaandoeningen, nierziekte, diabetes, …) of personen met een verminderde weerstand (bijvoorbeeld een kankerbehandeling).​

Voorzorgsmaatregelen

Om besmetting te voorkomen kan je een aantal voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. 

  • Was je handen regelmatig en grondig met water en zeep. Reken zo’n 40 à 60 seconden per wasbeurt.
  • Hoest of nies in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak.
  • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen.
  • Vermijd handen geven.
Tip: De Howest ontwikkelde een online cursus die je helpt om veilig om te gaan met personen die besmet zijn met het coronavirus. Je vindt de volledige cursus op hun website​

Ben jij of de persoon waarvoor je zorgt ziek?

  • Denk je dat jij of de persoon voor wie je zorgt besmet is met c​orona? Neem dan telefonisch contact op met de huisarts.
  • Voor algemene vragen, contacteer je best je ziekenfonds. Zij kunnen je ook doorverwijzen naar een dienst die voor zorg en ondersteuning zorgt. 
  • Verblijft de persoon voor wie e zorgt in een woonzorgcentrum of een andere instelling? Neem dan contact op met de instelling zelf. ​

 ​Waar kan ik terecht voor meer informatie of een luisterend oor? 

Lees alle info na op de website info-coronavirus.be 
Ook de 6 erkende mantelzorgverenigingen publiceren regelmatig updates over het coronavirus. Je kan bij hen ook terecht met vragen of voor een luisterend oor. 

Ben je een professionele hulpverlener? Je kan alle richtlijnen van het Agentschap Zorg en Gezondheid raadplegen op deze pagina.

coronamaatregelen.png

Thema's

Alle thema's