Mantelzorgers Kortverblijf
Kortverblijf
Voor opvang overdag en ’s nachts tijdens een beperkte periode.
Facebook Twitter LinkedIn
Opvang buitenshuis
Verwijder uit Mijn favorieten
Voeg toe aan Mijn favorieten
respijtzorg

Ga je met vakantie of heb je even meer tijd voor jezelf nodig? Via een kortverblijf kan de zorgvrager gedurende maximaal 60 dagen aaneensluitend en 90 dagen per kalenderjaar terecht voor opvang overdag en/of  's nachts.

Een centrum voor kortverblijf is verbonden aan een woonzorgcentrum/rusthuis en is er voor ouderen (+65 jaar). Je krijgt er dezelfde ondersteuning als in een woonzorgcentrum/rusthuis.

Opvang kan ook enkel 's nachts. Dit wordt een nachthotel genoemd. Meer informatie kan je vinden in het artikel over nachtopvang.

Wat is de kostprijs?

Je betaalt een dagprijs voor de opvang en dienstverlening die je krijgt. Voor sommige diensten betaal je extra. De kostprijs kan je navragen bij het centrum.

Sommige ziekenfondsen geven een tegemoetkoming via de aanvullende verzekering. Informeer bij je ziekenfonds of neem een kijkje op hun website voor de voorwaarden.

Waar kan ik terecht?

Lijst van de erkende centra voor kortverblijf. Via home-info vind je een kortverblijf  in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De dienst maatschappelijk werk van je ziekenfonds of OCMW kan je wegwijs maken in het aanbod.

Op de website www.kortverblijven.be vind je een handig overzicht van de kortverblijfcentra bij jou in de buurt. Je kan er zoeken op postcode of gemeente en je kan online de beschikbaarheid nagaan. Je kan er zelfs een aanvraag doen om een kamer te reserveren. Je krijgt binnen de 5 werkdagen een antwoord of er plaats is. Opgelet! Niet alle erkende centra maken hier deel van uit. Voor de volledige lijst, zie hierboven.

Op de woonzorglijn kan je terecht met vragen of klachten over een centrum voor kortverblijf.

Tip

Ben je jonger dan 65 jaar, dan kan je terecht in een voorziening van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).

Hoofden jonge en oude vrouw

Thema's

Alle thema's