Mantelzorgers Klusjesdienst
Klusjesdienst
Hulp nodig om een kleine herstelling te doen aan de woning van de zorgvrager?
Facebook Twitter LinkedIn
Ondersteuning thuis
Verwijder uit Mijn favorieten
Voeg toe aan Mijn favorieten
dienstencheques; OCMW

​Heb je hulp nodig om een kraan te monteren, een muur te schilderen, voor het onderhoud van de tuin, ...? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om je hierbij te helpen. 

Bijvoorbeeld via:

  • een klusjes- of karweidienst van het OCMW of dienst gezinszorg en aanvullende thuiszorg

  • een dienst wijkwerking van jouw gemeente

  • een digitaal deeleconomieplatform 

Klusjes- of karweidienst van het OCMW of dienst gezinszorg en aanvullende thuiszorg

Het gaat over onderhoud, aanpassingen en/of opfrisklusjes om er voor te zorgen dat de zorgvrager langer in de eigen woning kan blijven wonen. Een dienst gezinszorg bekijkt op maat wat mogelijk is.

Het OCMW stelt als bijkomende voorwaarde dat de zorgvrager:

  • ouder is dan 65 jaar

  • of met pensioen is

  • of niet (meer) kan werken door invaliditeit of een andere medische problematiek

De kostprijs?

Deze is afhankelijk van de opdracht. Er wordt op voorhand een offerte opgemaakt door de betrokken dienst. Na jouw goedkeuring wordt de opdracht uitgevoerd.

Waar kan je ze vinden?

Op de website van het Agentschap voor zorg en gezondheid kan je een overzicht vinden van OCMW's met een klusjesdienst en diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg. Ook op de website van de sociale kaart kan je zoeken naar diensten in jouw buurt.  

Een wijkwerker​

Een wijkwerker, is een werkzoekende die je kan helpen met kleine klussen, tuinonderhoud, …. Alle werken waarvoor een geschoold vakman nodig is, kunnen niet. Tenzij ze zo klein zijn, dat ze door professionelen geweigerd worden.

Elke gemeente heeft een lijst met toegestane activiteiten. Hier kan je de volledige lijst vinden waaruit een gemeente kan kiezen. 

De kostprijs?

Je betaalt een wijkwerker met een wijkwerkcheque. Zo'n cheque koop je op voorhand aan en mag maximaal 7,45 euro kosten. Deze cheques zijn fiscaal aftrekbaar (30 %). Je koopt zelf het materiaal dat nodig is om de klus uit te voeren.

Waar kan je ze vinden?

Je moet je aanmelden via de website van de VDAB (tip: gebruik Chrome als browser). Voor je je eerste klusje laat uitvoeren, moet je een gebruikersovereenkomst tekenen, inschrijvingsgeld betalen en wijkwerkcheques bestellen.

Een deeleconomieplatform

Dit is een online platform waar mensen specifieke diensten aanbieden voor een beperkte vergoeding. Er bestaan verschillende platformen en deze bieden verschillende diensten aan. Ga dus op zoek naar het platform dat past bij jouw vraag.

De kostprijs?

Op sommige deelplatformen zijn er vaste tarieven, op andere kan je zelf het budget bepalen voor deze opdracht. Jij betaalt de klusser via het platform en koopt zelf het nodige materiaal aan.

Waar kan je ze vinden?

Je vindt een overzicht van alle erkende deeleconomieplatformen op website van de federale overheid dienst financiën.  
Vrouw klust

Thema's

Alle thema's