Mantelzorgers Jonge mantelzorgers
kinderhandjes met mnm's snoepjes
Jonge mantelzorgers
Als kind kan je ook mantelzorger zijn!
Facebook Twitter LinkedIn
 
Verwijder uit Mijn favorieten
Voeg toe aan Mijn favorieten

​​​​​​​Jonge mantelzorgers nemen taken op in een gezin die leeftijdsgenoten niet opnemen. Ze maken zich vaak zorgen en kunnen de thuissituatie soms moeilijk loslaten.

Hoeveel?

In Vlaanderen wordt geschat dat 2-4% van de 5-18 jarigen mantelzorger zijn. Naar schatting zo'n 20.000 tot 40.000 jongeren tussen 5 en 18 jaar. In Nederland zeggen ze dat 1 op de 4 jongeren een mantelzorger is. Dat is een grote groep jongeren.

De aandacht voor jonge mantelzorgers in Vlaanderen neemt toe onder invloed van het Vlaamse Mantelzorgplan. We zullen in dit thema ook voorbeelden/verhalen en onderzoek uit de buurlanden aanhalen, want de ervaringen en situaties van jonge mantelzorgers zijn herkenbaar en gelijklopend.

Waarom zijn jonge mantelzorgers vaak onzichtbaar?

Omdat zij zichzelf niet zien als mantelzorger. Jonge mantelzorgers vinden de zorg die ze opnemen vanzelfsprekend. Ze zijn vaak in die rol opgegroeid en zien niet dat zij al op vroege leeftijd een ouderrol opnemen en hun zorgtaken combineren met school en vriendschappen. Soms schamen ze zich ook, omdat ze wel zien dat het bij hen anders is dan bij anderen. Maar dat is nergens voor nodig.

Ben jij een jonge mantelzorger?

Je bent niet alleen! Het is belangrijk te beseffen dat je er ni​et alleen voor staat. Er zijn heel wat diensten en organisaties die kunnen helpen. Maar ook familie en vrienden kunnen misschien meer voor je doen dan je denkt. Hoeveel mensen weten wat jij allemaal doet voor diegene die zorg nodig heeft? Praat je er over met vrienden en familie? Vraagt iemand wel eens hoe het met jou gaat?

Tip: op ZoJong kan je getuigenissen en ervaringen van andere jonge mantelzorgers lezen. 

Op deze website vind je meer over:

Tip: ga ook eens kijken bij JOHHtrofee
Dat is een initiatief van Samana, één van de zes erkende mantelzorgverenigingen, waar jonge mantelzorgers terecht kunnen met hun verhaal, maar ook waar jongeren iets kunnen doen voor anderen.
 
 
 

Gerelateerde activiteiten

Gerelateerd nieuws

Thema's

Alle thema's