Mantelzorgers Herstelverblijf
Herstelverblijf
Als een  terugkeer naar huis na een ziekenhuisopname (nog) niet mogelijk is.
Facebook Twitter LinkedIn
Opvang buitenshuis
Verwijder uit Mijn favorieten
Voeg toe aan Mijn favorieten
respijtzorg

In een herstelverblijf krijgt de zorgvrager begeleiding en verzorging om in alle rust te herstellen. Een team met onder andere verpleegkundigen, maatschappelijk werkers of psychologen en kinesitherapeuten zorgen hiervoor. De zorgvrager kan er maximaal 60 dagen verblijven.

In het hersteloord wordt de terugkeer naar huis voorbereid. Er gaat veel aandacht naar zelfzorg en er wordt indien nodig extra ondersteuning thuis ingeschakeld.  Als mantelzorger heb je er alle belang bij betrokken te worden zodat je thuis de zorg kan overnemen. Soms kan je samen met de zorgbehoevende in het hersteloord verblijven. Bespreek vooraf met het centrum wat mogelijk is en wat de kostprijs is.

Wat is de kostprijs?

Informeer bij het centrum voor de kostprijs.

Sommige ziekenfondsen geven een tegemoetkoming via de aanvullende verzekering. Informeer bij je ziekenfonds of neem een kijkje op hun website voor de voorwaarden.

Tip: sommige hospitalisatieverzekeringen komen tussen in de opname.

Waar kan ik terecht?

Sommige ziekenfondsen hebben een eigen herstelverblijf. Daarnaast zijn er nog andere herstelverblijven, bijvoorbeeld verbonden aan een woonzorgcentrum/rusthuis.

Hotels bieden soms kamers aan met aangepaste accommodatie en ondersteuning om te herstellen of om er samen even tussenuit te gaan. Dit wordt een zorghotel genoemd. De kostprijs hiervan ligt meestal hoger.

De dienst maatschappelijk werk van je ziekenfonds of het OCMW kan je wegwijs maken in het aanbod. Voor Brussel neem je een kijkje op home-info.

Voeten van iemand die aan het stappen is met krukken

Thema's

Alle thema's