Mantelzorgers Dagverzorgingscentrum
Dagverzorgingscentrum
Een dagverzorgingscentrum geeft opvang en ondersteuning overdag aan ouderen (+65 jaar).
Facebook Twitter LinkedIn
Opvang buitenshuis
Verwijder uit Mijn favorieten
Voeg toe aan Mijn favorieten
respijtzorg

Kan de persoon voor wie je zorgt niet alleen thuis blijven of wil je als mantelzorger even ontlast worden? Een dagverzorgingscentrum kan een oplossing bieden. Het is verbonden aan een woonzorgcentrum/rusthuis of wordt georganiseerd door een dienst voor gezinszorg of aanvullende thuiszorg (dan spreken we van een CADO).

Er zijn allerlei activiteiten en zinvolle dagbestedingen, je krijgt er hulp bij de persoonlijke verzorging zoals het wassen van de haren en kan er sociale contacten onderhouden. Vervoer van en naar het centrum kan gevraagd worden.

Eens proeven

Het is vaak een hele stap om opvang buitenshuis in te schakelen. Je kan dit geleidelijk aan doen en bijvoorbeeld beginnen met een halve dag per week. Je kan ook samen met de zorgvrager langsgaan en kennismaken met de werking van het centrum. 

Voel je je niet goed bij de residentiële setting van een woonzorgcentrum, informeer dan eens naar een kleinschalige dagopvang (CADO). Opvang in een gastgezin of zorgboerderij is ook mogelijk.

Wat is de kostprijs?

Je betaalt een dagprijs. Dit zijn de kosten voor de opvang en dienstverlening die je krijgt. Voor sommige diensten betaal je extra. De kostprijs kan je navragen bij het centrum.

Als de zorgvrager meerdere keren per week naar een dagverzorgingscentrum gaat, kan de factuur oplopen. Sommige ziekenfondsen geven een tegemoetkoming via de aanvullende verzekering. Een tegemoetkoming in de vervoerskosten is ook mogelijk. Informeer bij je ziekenfonds of neem een kijkje op hun website voor de voorwaarden.

Waar kan ik terecht?

Lijst van de erkende dagverzorgingscentra. Via home-info vind je centra voor dagverzorging in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De dienst maatschappelijk werk van je ziekenfonds of OCMW kan je wegwijs maken in het aanbod.

Op de woonzorglijn kan je terecht met vragen of klachten over een dagverzorgingscentrum.

Vrouwen die oefeningen doen in verzorgingscentrum

Thema's

Alle thema's